Doeken en dragers

Er zijn veel verschillende soorten draagdoeken en dragers op de markt. Hoe weet je nu wat de beste optie voor jou is?

Lees hieronder iets over de verschillende soorten doeken en dragers en bedenk wat het best bij jou past.

Mocht je er niet uitkomen, neem dan gerust contact op. Door te kijken naar jouw wensen en mogelijkheden kan ik je helpen een keuze te maken. Ik heb een aantal doeken en dragers beschikbaar voor uitleen. Voor een klein bedrag kun je een doek of drager en week uitproberen.

 

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is een lange lap rekbare stof (bijvoorbeeld tricot) van meestal zo'n 60 cm breed en 5 meter lang. Doordat dit vrij zachte doeken zijn, zijn ze bij uitstek geschikt voor het dragen van kleine babies, maar ook grotere babies kunnen er prima mee gedragen worden. Rekbare doeken zijn vooral geschikt voor dragen op de buik en heup. Dragen op de rug wordt met een rekbare doek over het algemeen afgeraden, hoewel het met sommige rekbare doeken, en met gebruik van speciaal voor rekbare doeken ontwikkelde knooptechnieken, wel mogelijk is.

Rekbare doeken zijn redelijk voordelig in aanschaf. Voor een bedrag rond €40 heb je al een goede doek. Rekbare doeken worden regelmatig tweedehands aangeboden voor bedragen rond €10 - €20, maar let op: rekbare doeken verliezen hun rekbaarheid in de loop van de tijd. Ga bij aankoop dus goed na hoe oud de doek is, en hoe intensief deze gebruikt is geweest. Wanneer een rekbare doek al een aantal rondes mee is gegaan is het wellicht verstandiger om verder te kijken naar een minder gebruikt exemplaar.

 

Geweven draagdoek

Geweven draagdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De verschillende lengtes en breedtes bieden verschillende mogelijkheden. Een korte doek die makkelijk is mee te nemen voor een snelle heupknoop of een lange doek waarmee je jezelf en je kind voldoende steun kunt geven om langere tijd aan één stuk te kunnen dragen; iedereen heeft andere wensen en voorkeuren. De meest gebruikte maat geweven draagdoek is een doek van 4.70 meter lang (oftewel: maat 6). Voor de meeste volwassenen is dit een prima maat om de meest gebruikte knopen op buik, heup en rug mee te kunnen doen. Geweven draagdoeken zijn geschikt voor het dragen van zowel kleine babies als zware peuters. Toch is niet èlke geweven doek geschikt voor een kleine baby, en ook niet èlke geweven doek is geschikt voor een zware peuter. Over het algemeen zijn de zachte, soepele, niet te dikke doeken voor babies het meest geschikt. Voor een peuter kiezen veel ouders een wat dikkere doek omdat deze over het algemeen wat meer steun geven.

Geweven doeken zijn verkrijgbaar in veel verschillende dessins en materialen. Er zijn doeken van katoen, maar ook doeken met wol, zijde, linnen, hennep of bamboeviscose. Elk van deze materialen heeft zijn eigen eigenschappen, en iedereen heeft hierin verschillende voorkeuren. De prijzen van geweven doeken lopen erg uiteen. Voor €50 heb je een prima doek, maar als je wilt kun je enkele honderden euro's uitgeven aan een doek. Geweven doeken worden ook met regelmaat tweedehands aangeboden. Omdat een geweven doek naarmate hij vaker gebruikt wordt meestal zachter aanvoelt, zijn er mensen die de voorkeur geven aan het kopen van tweedehands doeken. Om die reden zijn tweedehands geweven doeken niet veel goedkoper dan nieuwe exemplaren. 

 

Ringsling

Een ringsling is een stuk geweven doek van meestal ongeveer 2 meter lang. Aan één uiteinde van de doek zijn twee ringen bevestigd. Door het andere uiteinde van de doek door deze ringen heen te halen ontstaat er een sling die over één schouder gedragen wordt. Meestal worden kinderen in een ringsling op de heup gedragen, maar ook een draagwijze op de buik en zelfs rugdragen is mogelijk. Ringlings zijn vrij klein op te vouwen en kunnen daardoor makkelijk worden meegenomen. Het in- en uit de ringsling doen gaat vrij snel en is daarom uitermate geschikt voor kinderen die af en toe zelf willen lopen, en af en toe gedragen willen worden. Omdat bij een ringsling het gewicht door één schouder wordt gedragen vinden veel ouders een ringsling minder geschikt om langdurig mee te dragen. Ringslings zijn nieuw te koop vanaf zo'n €40 en worden tweedehands vanaf zo'n €30 verkocht.

 

Drager / Soft Structured Carrier (SSC)

Soft Structured Carrier (SSC) is de verzamelnaam voor alle ergonomische dragers die geen doek zijn. Een SSC is een drager met een zacht rugpand (draagdeel) waarin een kind met een bolle rug in hurk-spreidzit in kan zitten. Het kind is daarbij van knieholte tot knieholte ondersteund. Een SSC heeft meestal een heupband, een draagdeel en twee schouderbanden. Vaak worden zowel de heupband als de schouderbanden met kliksluitingen vastgemaakt (full-buckle) maar er zijn ook SSC's waarbij de heupband en schouderbanden van (al dan niet gevoerde) doekenstof gemaakt zijn die je zult moeten knopen (mei-tai). Ook zijn er varianten waarbij alleen de heupband een kliksluiting heeft (half-buckle) of waarbij er gebruik wordt gemaakt van klittenband in plaats van kliksluitingen.

Een SSC heeft als voordeel dat je geen "ingewikkelde" knopen hoeft te maken en dat je kind vrij gemakkelijk in en uit de drager gehaald kan worden. Met een SSC kun je meestal zowel op je buik, heup als op je rug dragen. Een nadeel is dat veel SSC's goed moet worden afgesteld op de ouder en het kind, en wanneer de drager door meeerdere personen met een verschillend postuur wordt gebruikt zal de drager dus steeds opnieuw moeten worden afgesteld.

Een SSC is alleen ergonomisch te gebruiken als je kind van knieholte tot knieholte wordt ondersteund. Hoewel veel SSC's een ingebouwde mee-groei optie hebben, is geen enkele SSC van geboorte tot in de peutertijd te gebruiken. Er komt dus een moment dat een SSC moet worden vervangen voor een groter exemplaar als je ergonomisch wilt blijven dragen. SSC's zijn niet goedkoop. Reken op prijzen vanaf ongeveer €80 voor een nieuw exemplaar of €50-60 tweedehands.