Dragen

Als je baby net geboren is, is er niets fijner dan het zachte warme lijfje van je baby dicht tegen je aan te voelen en te snuffelen aan de zachte haartjes van je baby. Voor zowel jou als je baby is het dicht bij elkaar zijn belangrijk om elkaar goed te leren kennen en het helpt je om optimaal in te kunnen spelen op de behoeftes van je baby. Gelukkig hebben de meeste ouders tijdens de kraamweek uitgebreid te tijd om op deze manier met hun kindje te knuffelen.

Ook na de kraamweek heeft je baby de behoefte om dicht bij je te zijn en vaak te worden vastgehouden. Helaas is er dan niet altijd meer de tijd om je kind zo vaak vast te houden als hij of zij (of jij) misschien zou willen. Het dragen van je kind in een draagdoek of drager kan dan uitkomst bieden.

 

Praktisch

Wanneer je je kind in een draagdoek of drager draagt, heb je je handen vrij om

de dagelijkse activiteiten te doen die je moet doen, en kun je tegelijkertijd

tegemoet komen aan de behoefte van je kind om dichtbij jou te zijn. Het kan

helpen verdrietige kinderen te troosten, krampen bij de baby te verminderen en

rust te brengen bij onrustige kinderen, en dat allemaal zonder dat je je baby in

je armen hoeft te houden.

 

Voordelen

Naast het praktische gemak zijn er nóg een groot aantal voordelen aan het dragen van je kind.

Zo worden door het dragen de motorische- en sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind

gestimuleerd en bied je hemeen veilige plek waar vanuit hij de wereld kan ontdekken.

 

Zwaar?

Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische drager of een goed geknoopte draagdoek is het dragen van je kind niet zwaar. Zelfs grotere kinderen kunnen met wat oefening prima voor langere periodes gedragen worden.

 

Moeilijk?

Wanneer je voor het eerst een draagdoek in handen hebt kun je het idee hebben nooit met die lange lap stof uit de voeten te kunnen. Op foto's zien de verschillende knopen er soms (letterlijk) ingewikkeld uit en de moed kan je aardig in de schoenen zakken wanneer een poging om je kind in de draagdoek te dragen niet gelijk goed lukt. 

Het gebruik van een draagdoek vergt wat oefening, maar is niet moeilijk! Met goede instructie kan iedereen leren om prettig en veilig te dragen, voor zowel ouder als kind. Een draagconsulent kan je helpen om goed te leren knopen met jouw draagdoek of je helpen te zoeken naar welke draagdoek of drager het best bij jouw wensen en mogelijkheden aansluit.